Annonce

Annonce

Køer på græs ved Sommerbjerg i Midtjylland

Klimapanelet lægger meget vægt på, at klimakrisen i fødevareproduktion skal løses i tæt samspil med indsatser for andre bæredygtighedsmål som biodiversitet, vandmiljø og rent drikkevand. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

FN's klimapanel: Økologisk landbrug er en del af løsningen for klimaet

Pressemeddelelse

FN's klimapanel har netop udgivet en ny rapport, 'Climate Change and Land', med en analyse af, hvordan fødevareproduktionens klimabelastning kan reduceres. Både på pressemødet og i selve rapporten nævnes økologisk landbrug som et af redskaberne.

FN’s klimapanel, IPCC, har torsdag udgivet en ny rapport, 'Climate Change and Land', med en stribe konklusioner og anbefalinger til, hvordan fødevareproduktionen globalt skal ændres som del af løsning på klimakrisen. 

Mere plantebaseret kost og mindre spild skal fremmes, og landbruget skal nytænkes. Klimapanelet nævner økologisk landbrug som en del af løsningen. 

- Rapporten og panelet siger det klart: Økologisk landbrug er en del af løsningen for klimaet. Vi er langt fra i mål med vores klimaindsats, og der skal så meget mere til, men økologien bidrager med mange af de vigtige løsninger med større græsarealer og færre husdyr per hektar. Samtidig skaber de økologiske metoder mere mad og en mere frugtbar jord, der modstår tørke, især i udviklingslande, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Klimakrisen skal løses sammen med andre kriser

Klimapanelet lægger meget vægt på, at klimakrisen i fødevareproduktion skal løses i tæt samspil med indsatser for andre bæredygtighedsmål som biodiversitet, vandmiljø og rent drikkevand.

- Det kræver, at vi arbejder med helheden, og med forandring af hele systemet for vores fødevareproduktion. Her er økologisk landbrug en del af løsningen, fordi økologi leverer på flere bæredygtighedsmål. Et eksempel er øko-omlægningen af professionelle køkkener, som i samme ombæring har givet sundere og mere klimavenlig kost med mindre kød, mindre spild og mere grønt og  samtidig  flere økologiske marker, siger Per Kølster, og tilføjer:

- Det vi mangler nu er en bredere mobilisering i fødevareerhvervet og mere mod og investering fra politikerne. Vi vil arbejde for, at landbruget går foran, og at økologien kommer med i Danmarks kommende klimalov og klimahandlingsplan.

IPCC rapporten findes her

Økologisk Landsforeningen har desuden udgivet en klimapolitik med en række anbefalinger til politikere - den kan læses her


Yderligere oplysninger

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, 22 22 07 37

Paul Holmbeck, politisk direktør, Økologisk Landsforening, 28 19 19 62

Joachim P. Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 30 54 39 30

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

09-08-2022 2 minutter EU

Miljøstyrelsen giver dispensation til brugen af endnu et forbudt pesticid

Danske landmænd må i en periode i år bruge pesticidet pyraflufen-ethyl i kartofler, selv om det ikke er godkendt. Miljøstyrelsen har nemlig endnu en gang givet dispensation til brug af et ellers forbudt pesticid.

12-07-2022 3 minutter Pesticider

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd